Case Study
Kitchen

Kitchen

Case Study

For most family homes life revolves around the kitchen, chats over cups of coffee, evening dinner, homework at the kitchen table, Christmas dinners and birthday cakes. The kitchen can never be too big especially as the family grows and gets bigger. Brightspace kitchen extension solutions fall into two general categories where we can either simply make the kitchen bigger by adding more Brightspace to it and removing the doors and windows from the back wall, extending the kitchen into the back garden or , we can create a new dining room, separate from the kitchen, leaving a bigger open plan kitchen space.

Project

To change the small kitchen from an area just suitable for preparing meals to a large and bright living and dining room, a new space where all the family could congregate together in the one area.

Location

Dublin

Challenges

This project was a straightforward kitchen extension, the only challenge being the budget, which was tight and did not allow for changing the existing kitchen presses. We designed a new Sunroom kitchen extension which would offer all year around use in all seasons as it would be open plan to create a better sense of space. As the existing kitchen was to remain in place we opted to leave the kitchen sink in situ, remove the kitchen window and the client would source matching worktop for the counter replacing where the window was situated. The existing patio doors to the garden would be removed to create an open walk way connecting both rooms and to maximise the light.

Build

The work took a total of four weeks. The room was completed and weathered with no interference to the family in the first three weeks, the final week involved removing the door, and window, plastering the interior and completing the heating and electrics. The waste pipes from the sink and washing machine had to be moved to the side of the property along with gully and drains. An extractor fan was added to the gable end wall for ventilation over the cooker. Two roof windows were added close to the back wall to allow natural light filter from the sunroom roof back into the kitchen.

The open window area at the sink and the open plan doorway allowed a natural flow between the two rooms. The client extended the kitchen floor throughout the sunroom and added a granite surface to the window opening. The new space allowed for a dining table and a sofa to be added, this allows the room to be used both for dining and relaxing.

Kitchen - Case Study - Brightspace

Kitchen - Brightspace - Case Study
Kitchen - Case Study - Brightspace at Conservatory Designs
Kitchen - Brightspace at Conservatory Designs - Case Study

For further information on building your new TV room, sunroom or a combination of both feel free to give our design team a call on 045 844002

Send Enquiry

To get a free quote for any of our conservatories, orangeries, garden rooms or if you have any questions about how we can be of service to you please fill in the form below and we’ll get back to you as soon as possible.

Please note that we are based in Johnstown Garden Centre, Naas, Co. Kildare, we currently just service the counties in the location form.

Close Button

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close